Byggebranchen rykker på digitale regnskaber

Ny undersøgelse viser, at bygge- og anlægsbranchen er med længst fremme, når det kommer til automatisering af administrative og finansielle processer. Men transformationen fra manuelle til digitale processer er slet ikke slut for branchen, der halter bagud, når man kigger på it-anvendelse generelt

Digitalisering og automatisering er på få år gået fra at være nytænkning til at være et must på tværs af brancher og størrelser i dansk erhvervsliv. Virksomhedernes fokus på digitaliseringen og investeringer i nye teknikker har givet dem et forspring, så de i dag er blandt de mest digitale i Europa.

Nu viser en ny undersøgelse foretaget af Visma, at især bygge- og anlægsbranchen har taget digitaliseringen til sig og gjort den til en del af virksomhedens processer inden for regnskab og administration.

Byggebranchen er transformeret

Undersøgelsen viser, at virksomhederne inden for ’Bygge og Anlæg’ scorer næsthøjest på undersøgelsens såkaldte digitaliseringsindex, der fortæller, hvor digitalt moden virksomheden er. I top ligger ikke overraskende ’Information og Kommunikation’ med 32,2 %, mens ’Bygge og Anlæg’ er lige i hælene med 28,6 %.

- Digitaliseringen har fundet vej til selv de mindste virksomheder og er blevet en naturlig del af hverdagen. At byggebranchen ligger så højt på digitaliseringsindexet overrasker mig ikke. Selvom de tidligere haltede bagefter, så har branchen været igennem en transformation de seneste år i forhold til brugen af digitale værktøjer. Især inden for administrative og finansielle processer, som vores undersøgelse beskæftiger sig med, siger Mads Rebsdorf, der er direktør for Visma Software A/S.

Transformationen er ikke slut

Resultaterne af Vismas undersøgelse stemmer overens med tal fra Danmarks Statistik, der viser, at it-udgifterne i bygge- og anlægsbranchen er næsten tredoblet siden 2007. Når man træder ud af regnskabslokalet, halter det dog, for her viser statistikken, at bygge- og anlægsbranchen stadig ligger under gennemsnittet, når det kommer til den samlede anvendelse af it.

Erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri har flere gange udtalt, at virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen har en god bid vej igen, hvis de skal op og bruge lige så mange penge på it som andre danske virksomheder.

Branchen er konservativ

At virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen har en god bid vej igen kan direktør for virksomheden Greenklima A/S, der har valgt at indtænke nye, digitale teknikker i arbejdsprocesserne, nikke genkendende til.

- Det er en konservativ branche, hvor der i mange virksomheder bliver gjort det, man plejer at gøre på byggepladserne. Jeg tror, det bunder i, at mange ikke forstår, hvor meget tid man sparer ved at digitalisere eksempelvis regnskaberne, fortæller direktør Jakob Kristensen.

Greenklima har integreret virksomhedens rykkerservice og fakturaopfølgning med e-conomic. Integrationen betyder, at der automatisk bliver fulgt op på hver enkelt faktura i e-conomic og sendt betalingspåmindelser efter forfald. Den digitale omstilling har resulteret i, at Greenklima har effektiviseret sine administrative processer markant. Det har styrket likviditeten i virksomheden og sparet medarbejderne for tidskrævende administrative opgaver.

Skab et digitalt mindset

Jakob Kristensen der har arbejdet i flere byggefirmaer, opfordrer sine kolleger i branchen til, at man på ledelsesniveau tager beslutning om at arbejde strategisk med digitalisering og indtænke nye teknikker og automatisering i alle sammenhænge af virksomheden. Det er Mads Rebsdorf enig i:

- Selv om virksomhedens arbejdsgange og løsninger stadig virker og genererer godt overskud, så risikerer man at, at konkurrenterne benytter det digitale frirum til at opfinder nye produkter og levere bedre services til kunderne. Det er derfor vigtigt at skabe et stærkt digitalt mindset i virksomheden, så man bedre forstår mulighederne i digitaliseringen og formår at omsætte den til løsninger, der kan sikre fortsat efterspørgsel og lønsomhed.

Om undersøgelsen

Vismas Digital Index er gennemført for at tage temperaturen på de danske virksomheders digitaliseringsgrad. Kilderne er små og mellemstore virksomheder i Danmark.
Undersøgelsen er foretaget som en online survey og består af syv spørgsmål. 1465 virksomheder har deltaget i undersøgelsen, der derfor er blandt de største undersøgelser af digitaliseringen af finansielle processer foretaget i Danmark.

Læs mere på www.visma.dk/digitalindex

Om e-conomic

Regskabsprogrammet e-conomic udbydes af Visma, og er Danmarks mest populære program med over 120.000 brugere.