Forskning blir musik i årets Östersjöfestival – nu släpps programmet

Report this content

Östersjöfestivalen är en av Europas största klassiska musikfestivaler. I över tjugo år har den varit en mötesplats där konsertupplevelser blandas med initiativ för en mer hållbar Östersjöregion. Esa-Pekka Salonen, Peter Mattei, Göteborgssymfonikerna med chefsdirigent Santtu-Matias Rouvali och pianisten Leif Ove Andsnes, Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester samt Polstjärnepristagaren cellisten Inez Karlsson är några av de medverkande i årets upplaga av Östersjöfestivalen den 24 augusti till 2 september 2023 i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen. Biljetter släpps idag kl 12 på balticseafestival.com.



I årets Östersjöfestival får forskningen en utökad roll, som inspiration till det musikaliska programmet. Baltic Sea Festival Science Lab sammanför nio unga tonsättare med nio unga forskare för att undersöka vad som händer när nyskriven musik möter aktuell forskning. Resultatet presenteras för publiken i tre föreställningar med ensembler ur Sveriges Radios Symfoniorkester och i regi av Elisabet Ljungar. Projektet presenteras i ett separat pressmeddelande

Östersjöfestivalen 2023 har temat Hjältar & Antihjältar, som ur ett hållbarhetsperspektiv är en inspirationskälla till nya förebilder i visioner för framtiden. Vem är en hjälte idag? I vilken kontext definieras en hjälte – eller en antihjälte? Tillsammans med sina samarbetspartners kommer Östersjöfestivalen 2023 att presentera olika perspektiv på definitionen av en hjälte. I de musikaliska berättelserna: från den tragiska längtan i Gustav Mahlers Lieder einer fahrendes Gesellen, till Igor Stravinskys Petrusjka, antihjälten som utmanar tingens ordning. Från Hector Berlioz starka övertygelse att kunna få sin älskade genom att skriva in sin antiheroiska kärleksberättelse i Symphonie fantastique, till Richard Strauss hjälte i Ein Heldenleben

Östersjöfestivalens konserter sänds i Sveriges Radio P2 och ett urval visas med bild på Berwaldhallen Play. 

– Vi presenterar ett fantastiskt program till Östersjöfestivalen 2023, där Esa-Pekka Salonen leder både Sveriges Radios Symfoniorkester och de unga musikerna i Polstjärneprisets orkester. Dessutom får vi möta Göteborgssymfonikerna med sin chefsdirigent Santtu-Matias Rouvali och flera andra gästande ensembler på högsta internationella nivå. Radiokören ger festivalpubliken två egna konserter med sin chefsdirigent Kaspars Putniņš – och Daniel Harding avslutar festivalen med Ein Heldenleben. Det blir ren lyx både för publiken på plats och alla våra radiolyssnare, säger Staffan Becker, konserthuschef i Berwaldhallen. 

– Baltic Sea Festival Science Lab experimenterar med nya sätt att nå fram till lyssnaren. Vår förhoppning är att deltagare och publik får nya perspektiv genom mötet mellan konstmusik och vetenskap, säger Emma Nyberg, projektledare för Östersjöfestivalen. 

– Det är otroligt fint att Östersjöfestivalen forsätter att utvecklas – en utopistisk idé som verkligen lever vidare, säger Esa-Pekka Salonen, dirigent och medgrundare till Östersjöfestivalen. 

HELA FESTIVALPROGRAMMET  (se även balticseafestival.com)

Torsdag 24 augusti 
Salonen möter Mattei (konsert kl 19.00, Berwaldhallen) 
Östersjöfestivalens grundare Esa-Pekka Salonen, Peter Mattei och Sveriges Radios Symfoniorkester inleder årets festivalprogram med musik av Gustav Mahler, Béla Bartók och Hector Berlioz.   

Fredag 25 & Lördag 26 augusti 
Baltic Sea Festival Science Lab (se tider på balticseafestival.com) 
Forskning möter klassisk musik i Östersjöfestivalens experimentella smältdegel BSF Science Lab, där nio unga forskare och nio unga kompositörer träffas i workshopar och gestaltar forskning om Östersjön och hållbarhet på ett helt nytt sätt. I samarbete med Voksenåsen Music Academies i Oslo, Stockholm Resilience Centre och Institutionen för Miljövetenskap vid Stockholms Universitet.  

Fredag 25 augusti 
Facce d’Amore - barockpärlor med Il Pomo d'Oro och Jakub Józef Orlinski (konsert kl 19.00, Berwaldhallen)
Den internationellt hyllade ensemblen Il Pomo d’Oro och countertenoren Jakub Jósef Orliński bjuder på arior ur barockens kända, och mer okända, operor. 

Nattligt samtal: Vad händer utanför ”comfort-zonen”? 
Berwaldhallens foajé, kl 21.00  
Sveriges Unga Akademi och tankesmedjan Unga tankar om musik bjuder in till ett samtal mellan forskare och musiker om mötet mellan vetenskap och musik, kunskap och kultur. 

Lördag 26 augusti  
Fråga Johan Korssell & Tina Mehrafzoon (18.00 - 18.45, nedre foajén, Berwaldhallen) 
Allt du velat veta om klassisk musik fast varit för rädd att fråga om.   

Salonen möter Polstjärneprisets symfoniorkester (konsert kl 19.00, Berwaldhallen) 
Konsert med Polstjärneprisets egen symfoniorkester och 2022 års vinnare Inez Karlsson under ledning av Marco Crispo och Esa-Pekka Salonen.   
Biljettpris: 250 kr 

Söndag 27 augusti 
Familjedag för alla åldrar.
Prova på att spela instrument, styr hur en sångkvartett ska låta och gå på skattjakt! I samarbete med Sjöhistoriska museet. 

Vår hjälte jorden! (konsert kl 13.00, Berwaldhallen) 
Var med och bestäm vad som ska hända på scenen i en föreställning med VoNo och Nassim Al Fakir som inkluderar sång, improvisation på publikens tankar, rörelse och stämning. Passar för alla från 6 år och uppåt.  

Onsdag 30 augusti  
Samtal: En blå arkeologi: Från stenåldern till Aniara  (
Museet Vrak, kl 18.00)

Aniara – fragment ur tid och rum  (Berwaldhallen, konsert kl 20.00)
Grammyvinnande kören The Crossing under ledning av Donald Nally tillsammans med finländska Klockriketeatern i Robert Maggios körteaterverk Aniara – fragment ur tid och rum.  

Torsdag 31 augusti  
Radiokören: A riveder le stelle (konsert kl 19.00, Berwaldhallen) 
Radiokören och chefsdirigent Kaspars Putni
ņš i en konsert med uruppföranden av Mirjam Tally, Jesper Nordin och Johannes Pollak samt musik av Jan Sandström och Ingvar Lidholm. 

Fredag 1 september  
Leif Ove Andsnes i Beethovens Kejsarkonsert (konsert kl 19.00, Berwaldhallen) 
Göteborgs symfoniorkester under ledning av chefsdirigent Santtu-Matias Rouvali tillsammans med pianisten Leif Ove Andsnes. Beethovens Kejsarkonsert samt verk av Lili Boulanger och Igor Stravinsky står på programmet. 

Lördag 2 september 
Torsk på Tekniska (14-17, parkettsalen Tekniska Museet) 
Museets entrébiljett gäller för entré 

Samtal om hjältar och antihjältar (17:30, plats meddelas senare) 
Maria Dahlin och Erik Bengtson från Södertörns högskola leder publiken i ett samtal om de förebilder och berättelser som präglar samtidens syn på hållbar utveckling. 

Daniel Harding & Johan Dalene (konsert kl 19.00, Berwaldhallen) 
Johan Dalene i Max Bruchs violinkonsert med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding. Även Richard Strauss Ein Heldenleben – ett hjälteliv, står på programmet.  

Radiokören: Tonfall under stjärnvalv på Nordiska museet (konsert i Nordiska museet, kl 21.30) 
Radiokören och chefsdirigent Kaspars Putni
ņš i en konsert med svensk och nordisk musik.  

Under hela festivalen i Berwaldhallen
TAPE OVER är ett internationellt tapekonstverksteam som ursprungligen etablerades i Berlin 2011. TAPE OVERS konstverk på årets festivaltema Hjältar & Antihjältar, syns i Berwaldhallen under festivalen som en del av Östersjöfestivalen 2023.

Se en video om Östersjöfestivalen 2023, med några av de medverkande.

Pressbilder för Östersjöfestivalen 2023.

Läs mer på balticseafestival.com från kl. 12.
För presskontakt och mer information, kontakta
Åsa Steen

asa@asasteen.com
070-2366269

Karl Thorson
Press- & PR-ansvarig / Press & PR Manager
Berwaldhallen | Sveriges Radios Symfoniorkester | Radiokören
karl.thorson@sverigesradio.se
08-784 18 30 | 070-431 18 93

Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen
SE-105 10 Stockholm, Sweden
Besök/Visiting address Dag Hammarskjöldsväg 3
berwaldhallen.se 

Prenumerera

Media

Media