29 November 2021

Resultaten van eerste onderzoek naar gebruik van 100% duurzame brandstof voor passagierstoestellen lijken veelbelovend

Published in Nieuws under Luchtvaart

Neste Corporation, Persbericht, 29 november 2021 om 13.00 uur (EET)

Foto: © Airbus, S.Ramadier

De voorlopige resultaten van het eerste onderzoek ter wereld naar het effect van 100% duurzame vliegtuigbrandstof (Sustainable Aviation Fuel, "SAF") in beide motoren van een commercieel vliegtuig zijn veelbelovend.

Bij het ECLIF3-onderzoek (‘Emission and Climate Impact of Alternative Fuels’), waarbij Airbus, Rolls-Royce, het Duitse onderzoekscentrum DLR en SAF-producent Neste betrokken zijn, is voor de eerste keer 100% SAF gelijktijdig in beide motoren van een commercieel passagiersvliegtuig – een Airbus A350 met Rolls-Royce Trent XWB-motoren – gemeten.

Emissietesten die tijdens de vlucht zijn uitgevoerd en de daarmee samenhangende testen op de grond voor het ECLIF3-programma, zijn eerder dit jaar begonnen en onlangs hervat. Het multidisciplinaire team, dat ook onderzoekers van de National Research Council of Canada en de Universiteit van Manchester omvat, is van plan om eind volgend jaar en in 2023 de resultaten in wetenschappelijke tijdschriften te publiceren.

De bevindingen van het onderzoek ondersteunen de inspanningen van Airbus en Rolls-Royce om ervoor te zorgen dat de luchtvaartsector klaar is voor het grootschalige gebruik van SAF als onderdeel van het bredere initiatief om de sector te decarboniseren. Vliegtuigen mogen momenteel alleen met een mengsel van tot 50% SAF en conventionele vliegtuigbrandstof vliegen, maar beide bedrijven steunen het streven om het gebruik van 100% SAF te certificeren.

In april 2021 heeft de A350 drie vluchten over de Middellandse Zee gemaakt, met in zijn kielzog een DLR Falcon. Deze vergeleek de emissies tijdens de vlucht van zowel kerosine als Neste’s hydro-processes esters and fatty acids (HEFA) sustainable fuel. Het team heeft ook compliance testen uitgevoerd met 100% SAF en er werden geen operationele problemen geconstateerd gedurende deze eerste vluchten.

Deze maand werden de testvluchten hervat waarbij zowel een 100% SAF als een HEFA/Jet A-1 brandstofmengsel werd gebruikt. Ook werden er testen uitgevoerd voor het meten van emissies op de grond om de voordelen van SAF op de lokale luchtkwaliteit te kwantificeren. Het onderzoeksteam constateerde dat bij gebruik van SAF minder deeltjes vrijkomen in alle bedrijfsomstandigheden van de motor dan bij gebruik van conventionele kerosine. Dit wijst op het potentieel voor verbetering van de luchtkwaliteit rond vliegvelden en een verminderd klimaateffect.

SAF heeft een lagere dichtheid maar hogere energie-inhoud per kilogram brandstof vergeleken met conventionele kerosine. Dit geeft sommige vliegtuigen brandstofefficiëntie voordelen door een lager verbruik en minder brandstof gewicht aan boord bij het uitvoeren van dezelfde missie. Een gedetailleerdere analyse wordt momenteel door het team uitgevoerd.

"Sustainable aviation fuel wordt algemeen erkend als een cruciale oplossing voor het beperken van de klimaatimpact van de luchtvaartsector, zowel op de korte als op de langere termijn", zegt Jonathan Wood, Neste's Vice President Europe, Renewable Aviation. "Dit project om de uitgebreide voordelen van SAF ten opzichte van fossiele vliegtuigbrandstof te meten, zal de informatie leveren ter onderbouwing van het gebruik van SAF op hogere concentraties dan 50% en de bijkomende voordelen van het gebruik van SAF verduidelijken."

"Motoren en brandstofsystemen kunnen op de grond worden getest, maar de enige manier om een volledige set van emissiegegevens te verzamelen die nodig zijn om dit programma tot een succes te maken, is om een vliegtuig daadwerkelijk te laten vliegen", aldus Steven Le Moing, New Energy Programme Manager bij Airbus. "Het voordeel van een vluchttest met de A350 is dat directe en indirecte motoremissies, waaronder deeltjes achter een vliegtuig op grote hoogte, kunnen worden gekarakteriseerd." 

Simon Burr, Rolls-Royce Director of Product Development and Technology, Civil Aerospace, voegt toe: "Dit onderzoek is een aanvulling op de testen die we al op de grond en in de lucht met onze motoren hebben uitgevoerd, waarbij geen technische obstakels aan het licht zijn gekomen om onze motoren op 100% SAF te laten draaien. Als we langeafstandsvluchten daadwerkelijk willen decarboniseren, dan is 100% SAF gebruik een essentieel element en we maken ons sterk voor de certificering voor het gebruik ervan."

Het DLR Falcon volgvliegtuig is uitgerust met meerdere sondes om tot op 100 meter van de A350 de emissies op kruishoogte te meten en die voor analysedoeleinden in te voeren in wetenschappelijke instrumenten.

"Er is aangetoond dat SAF tijdens de hele levenscyclus een beduidend lagere koolstofuitstoot heeft dan conventionele vliegtuigbrandstof, en nu zien we dat het ook voordelig is voor het terugdringen non-CO2 effecten”, vertelt Markus Fischer, Divisional Board Member for Aeronautics bij DLR. "Testen zoals deze vergroten ons inzicht in 100% SAF en het gebruik daarvan tijdens vluchten steeds verder, en we zien positieve tekenen voor het potentieel om klimaatverandering tegen te gaan. We kijken ernaar uit om de gegevens te bestuderen van de tweede reeks ECLIF3-vluchten, die begin deze maand zijn hervat met een eerste volgvlucht boven de Middellandse Zee."
 
In 2015 heeft DLR de ECLIF1-campagne uitgevoerd, waarbij het met zijn Falcon- en A320 ATRA-onderzoeksvliegtuigen alternatieve brandstoffen heeft onderzocht. Deze onderzoeken zijn in 2018 voortgezet met de ECLIF2-campagne, waarbij de A320 ATRA met een mengsel van standaard vliegtuigbrandstof en tot 50% HEFA werd gevlogen. Dit onderzoek toonde de gunstige emissieprestaties van brandstofmengsels met tot 50% SAF en heeft de weg vrijgemaakt voor de testvluchten met 100% SAF voor ECLIF3.

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications

Meer informatie:

Neste: Neem contact op met Neste's mediadienst, tel. +358 50 458 5076 / media@neste.com (tijdens weekdagen van 8.30 tot 16.00 uur EET).

Airbus: Aeron Haworth, +44 (0)7711 063752, aeron.haworth@airbus.com

Rolls Royce: Bill O’Sullivan, +44 796 87 67 172, bill.osullivan@rolls-royce.com

DLR: Falk Dambowsky, +49 2203 601-3959, falk.dambowsky@dlr.de
 

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afvalstoffen, reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om de uitstoot van broeikasgassen vanaf 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Als technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten, met de intentie om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren, introduceren we ook hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2020 bedroeg de omzet van Neste 11,8 miljard euro, waarbij 94% van de vergelijkbare bedrijfswinst afkomstig was van hernieuwbare producten. Lees meer: neste.nl

About Airbus

Airbus pioneers sustainable aerospace for a safe and united world. The Company constantly innovates to provide efficient and technologically-advanced solutions in aerospace, defence, and connected services. In commercial aircraft, Airbus offers modern and fuel-efficient airliners and associated services. Airbus is also a European leader in defence and security and one of the world's leading space businesses. In helicopters, Airbus provides the most efficient civil and military rotorcraft solutions and services worldwide.

About Rolls-Royce Holdings plc

Rolls-Royce pioneers the power that matters to connect, power and protect society. We have pledged to achieve net zero greenhouse gas emissions in our operations by 2030 [excluding product testing] and joined the UN Race to Zero campaign in 2020, affirming our ambition to play a fundamental role in enabling the sectors in which we operate to achieve net zero carbon by 2050.

About DLR

DLR is the Federal Republic of Germany’s research centre for aeronautics and space. We conduct research and development activities in the fields of aeronautics, space, energy, transport, security and digitalisation. Climate, mobility and technology are changing globally. DLR uses the expertise of its 54 research institutes and facilities to develop solutions to these challenges. Our 10,000 employees share a mission – to explore Earth and space and develop technologies for a sustainable future. In doing so, DLR contributes to strengthening Germany’s position as a prime location for research and industry.