Globa­l marknadspotential för återvunnen kimrök

Värdet på marknaden för kimrök är stort, och med ett material som godkänts i gummiprodukter av bland andra Volvo Cars har Enviros återvunna kimrök avsättningsområden i många olika branscher. Vibrationsdämpning, skak- och påkörningsskydd, packningar, tätningar och gummidukar är exempel på produkter där Enviros återvunna material kan ersätta nyproducerat.

Ur ett övergripande perspektiv har återvunnen kimrök potential att ersätta nyproducerad kimrök i majoriteten av dessa produkter. Vi arbetar för att få acceptans från fler marknader och ser stor potential i produkter bestående av naturgummi och syntetiska gummiblandningar såsom EPDM, säger Fredrik Olofsson, säljchef på Enviro.

Fredrik Olofsson, säljchef på Enviro

Kimrök används främst i gummiprodukter som förstärkande fyllnadsmedel, det kan utgöra upp till en tredjedel av innehållet i en gummiblandning och styr egenskaper som draghållfasthet och slitstyrka. Koldioxidbelastningen beräknas vara cirka 60 procent lägre vid framtagning av återvunnen kimrök.

– Vårt material har genomgått ett stort antal testprocesser i olika produkttyper med positiva resultat. Så förutom de stora miljövinsterna håller materialet en stabil och hög kvalitet med egenskaper som visat sig fungera i paritet med jungfrulig kimrök i många typer av applikationer och compounder. Efterfrågan på återvunnen kimrök driver även efterfrågan på Enviros anläggningar.

Att få godkännande från Volvo och automotive-segmentet var ett av Enviros stora delmål, nu arbetar företaget utifrån samma strategi med djupgående testprocesser tillsammans med andra branscher för att visa fördelarna med återvunnen kimrök. Strategin är att både bearbeta industrimarknaden med många skräddarsydda applikationer, och branscher med många standardprodukter där Enviro bedömer att deras återvunna kimrök fungerar mycket bra.

– På industrimarknaden har vi idag fokus på byggnads- gruv- och HVAC-industrin. Genom Anva Polytech levererar vi packningar till Alvenius som konstruerar kompletta stålrörssystem som en del av infrastrukturen hos industrier, gruvbolag och för vatten och avlopp i hela världen. Det är en stark referenskund som visar att vår återvunna kimrök fungerar i kvalitetskrävande industriprodukter.

Med en egen produktionsanläggning i Åsensbruk kan Enviro både öka produktionen och utveckla fler applikationer med återvunnen kimrök.

– Vi har absolut kapacitet för nya kunder, och med tanke på att den globala marknaden för kimrök beräknas överstiga 25 miljarder dollar år 2020 ser vi stor potential för vårt material. För varje ny kund som ser kvaliteten och miljövinsterna kommer vi ett steg närmare en cirkulär gummiproduktion, säger Fredrik Olofsson.

För mer information, vänligen kontakta:
Thomas Sörensson, vd Enviro, tel: +46 (0)735-10 53 43, thomas.sorensson@envirosystems.se  
Stig-Arne Blom, styrelseordförande Enviro, tel: +46 (0)705-25 16 15, stigarne@blom.pp.se

Scandinavian Enviro Systems AB
Regnbågsgatan 8C
417 55 Göteborg
info@envirosystems.se
www.envirosystems.se

Enviro är ett miljöföretag som erbjuder lönsam återvinning av däck och förädlade material till främst gummiindustrin. Företaget säljer kompletta miljöanläggningar till industriella investerare och driver dessutom en egen anläggning för uttjänta däck i Åsensbruk, Sverige. Enviro som har huvudkontor i Göteborg grundades 2001, har 20 personer anställda och är noterat för handel på Nasdaq First North med Mangold Fondkommission, 08 5030 1550, som Certified Adviser. www.envirosystems.sewkr0006.pdf