Neljä viidestä vanhemmasta on tyytyväinen digitaaliseen viestintään koulun ja kodin välillä

Laajan selvityksen mukaan Wilmaa pidetään hyvänä ja välttämättömänä työkaluna koulun ja kodin sujuvalle yhteistyölle. Osa vanhemmista toivoisi lisää tietoa kouluarjesta, kun toisten mielestä tietoa tulee jo liikaakin. Kehitettävää vanhemmat löysivät muun muassa prosesseja kankeuttavista tietosuojakäytännöistä.

Valtaosa vanhemmista (82 %) on tyytyväisiä digitaaliseen viestintään koulun ja kodin välillä. Tulokset selviävät Vanhempainliiton ja Förbundet Hem och Skola i Finlandin teettämästä Vanhempien barometri -selvityksestä, johon vastasi 11 246 suomalaista peruskoululaisen vanhempaa.

“Selvitys tarjoaa erittäin laajan kuvan suomalaisvanhempien näkemyksistä. Sen mukaan koulun ja kodin välinen digitaalinen viestintä toimii pääsääntöisesti hyvin”, sanoo Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Saija Ohtonen-Jones.

Vanhemmat kokevat koulun viestinnän usein yksisuuntaiseksi. Heistä tuntuu, ettei keskustelulle löydy aina aikaa tai tilaa. Digitaalinen viestintä koetaan laajalti sujuvaksi tavaksi hoitaa asioita, mutta siihen toivotaan vuorovaikutteisuutta. “Digitaalisen viestinnän rinnalle kaivataan tapaamisia kasvotusten”, Ohtonen-Jones jatkaa.

Lähes kaikissa suomalaisissa kouluissa käytössä olevaa Wilma-järjestelmää kehittävän Visma Aquilan koululiiketoiminnan johtaja Teemu Lehtosen mukaan tulokset ovat linjassa Wilman käyttäjäpalautteen kanssa.

“Viimeisen vuoden aikana tyytyväisyyskyselyymme vastanneista 177 000:sta Wilma-käyttäjästä 70 prosenttia on antanut arvosanaksi asteikolla 0–10 vähintään seitsemän. Yleisin saamamme arvosana on täysi kymppi. Tämä kertoo, että Wilma palvelee koulun ja kodin yhteistyötä hyvin”, Lehtonen kertoo.

Vanhempien barometri_graafi_.png


Vaikka tyytyväisyys on laajaa, monet vanhemmat kaipaisivat lisää tietoa lapsensa kouluarjesta. Selvityksen lähes 2 000 avoimesta vastauksesta käy ilmi, että alakoululaisten vanhemmat kaipaavat enemmän tietoa erityisesti oppimisesta ja kokeista, yläkoululaisten vanhemmat valinnaisaineista ja jatko-opinnoista. Toisaalta osa vanhemmista koki tietotulvan jo nyt kuormittavana ja toivoisi tiedon määrän pikemminkin vähentyvän kuin lisääntyvän.

Tietosuojatulkinnat turhauttavat vanhempia

Useat vanhemmat osoittivat selvityksen avoimissa vastauksissa turhautumista tiukkoja tietosuojakäytäntöjä kohtaan. Heidän mukaansa ne vaikeuttavat tiedonkulkua koulun ja kodin välillä.

Viime aikoina on puhuttanut erityisesti joidenkin kuntien päätös evätä hyvinvointialueiden palkkalistoille siirtyneiden terveydenhoitajien, koulukuraattoreiden ja koulupsykologien pääsy Wilmaan tietosuojasyihin vedoten. Linjausten myötä lasten ja nuorten pääsy esimerkiksi mielenterveyspalveluiden pariin on hankaloitunut, kun ammattilaisiin ei saa enää yhteyttä Wilman kautta eivätkä ammattilaiset pääse näkemään lasten tietoja Wilmassa.

“Lapsen edun pitäisi olla aina etusijalla. Wilman tietoturva on hyvällä tasolla ja tulkintamme mukaan hyvinvointialueille siirtyneen henkilöstön Wilma-pääsyn estäminen ei ole tarpeen. Oppilashuollon henkilöstölle on täysin mahdollista antaa tarvittavat Wilma-oikeudet tietoturvallisesti. Suuri osa kunnista on näin jo tehnytkin”, Lehtonen sanoo.

Wilmassa käynnissä laaja teknologiauudistus

Wilma-järjestelmän mobiili- ja selainversioiden erot koetaan selvityksen mukaan osin hämmentäviksi. Teemu Lehtosen mukaan Wilma on rakennettu alun perin toimimaan selaimessa, eivätkä selainta varten rakennetut rajapinnat toimi sellaisenaan mobiilisovelluksessa.

“Meillä on käynnissä laaja teknologiauudistus, jonka myötä mobiilisovellukseen tuodaan vaiheittain uusia ominaisuuksia. Teknologiaa uudistetaan, jotta Wilman käyttö olisi entistäkin sujuvampaa ja kaikki tarvittavat ominaisuudet käytettävissä laitteesta riippumatta”, Lehtonen kertoo.

Tietoa selvityksestä 

Vanhempien barometri -selvitykseen vastasi marraskuun 2024 ja tammikuun 2025 välillä yhteensä 11 246 suomalaista peruskoululaisen vanhempaa. Avoimia vastauksia kodin ja koulun väliseen digitaaliseen yhteistyöhön liittyvään kysymykseen antoi yhteensä 1882 vastaajaa, joista 1319 ovat alakoululaisen vanhempia ja 563 yläkoululaisen vanhempia. Selvityksen teettivät Suomen Vanhempainliitto ja Förbundet Hem och Skola i Finland.

Lisätietoja
Teemu Lehtonen, koululiiketoiminnan johtaja, Visma Aquila Oy, +358 50 595 5074

Visma Aquila Oy
Visma Aquila Oy ei ole ainoastaan luotettava toimija liiketoimintakriittisten ohjelmistojen alalla – toimimme sen sydämessä teknologian edelläkävijöinä, tuoden luotettavuutta ja inhimillisyyttä osaksi jokaista koodiriviä. Tarjoamme asiakkaillemme monipuolisia ratkaisuja vaativiin teknologiatarpeisiin: Wilma on Suomen suosituin opetuksen ja oppimisen alusta, joka tukee opetuksen hallinnon organisoinnissa ja arvioinnissa, sekä kodin ja koulun välisessä viestinnässä ja tiedonkulussa. Tarjoamme myös Solveon-tuoteportfolion palkanlaskentaan, taloushallintoon, työvoiman hallintaan, henkilöstöhallintoon ja henkilöstön kehittämiseen. Visma Aquila Oy:n liikevaihto on yli 60 miljoonaa euroa ja sillä on 360 työntekijää. Olemme osa eurooppalaista Visma-konsernia.

Visma
Visma on johtava liiketoimintakriittisten pilviohjelmistojen toimittaja. Yhtiön liikevaihto oli 2,8 miljardia euroa vuonna 2024. Vismalla on 16 000 työntekijää ja 2 miljoonaa asiakasta Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Rakennamme toimivampaa yhteiskuntaa yksinkertaistamalla ja automatisoimalla kaikenkokoisten yritysten ja organisaatioiden työtä.