Heliospectra tar hem stororder värd 2,2 miljoner kronor från odlare i Washington State

Heliospectra AB (publ), noterat på Nasdaq First North, som är världsledande inom intelligent ljusteknologi för växtforskning och växthusodling, tillkännagav idag en ny stororder på drygt 2,2 miljoner kronor ($ 265.000) för Heliospectras LED-ljus och mjukvarusystem LX601C, ett LED System som maximerar intäkter per kvadratmeter och minskar driftskostnaderna. Kunden är en odlare från delstaten Washington med en licens för att odla medicinsk marijuana. Den första delen av ordern har levererats och installation förväntas starta denna månad.

Staffan Hillberg, VD för Heliospectra, kommenterar;
- I likhet med andra framgångsrika odlare är vår kund fokuserad på att optimera förhållandet mellan intäkter att kostnad per kvadratmeter. Heliospectras lösning ger odlarna möjlighet att uppnå detta genom cannabis specifika funktioner som att addera våglängden far-red, vilket accelererar skördar och ljusrecept baserade på soluppgång och solnedgång. Hillberg fortsätter; Odlare idag letar efter lösningar som inte bara ökar kvaliteten på grödan och ökar avkastningen, utan också minimerar både belysnings- och operationella energikostnader såsom ventilation och uppvärmning. Dessutom ser vi ett ökat fokus på miljömedvetenhet. Odlare vill skydda naturresurser och ekologin i de samhällen där de verkar. Vi är glada att hjälpa odlarna att uppnå både deras ekonomiska och miljömässiga mål med Heliospectras systemlösning.

Heliospectra förutspår en ökad försäljningstillväxt i Nordamerika allt eftersom den nordamerikanska marijuanamarknaden fortsätter att växa. Enligt en ny marknadsrapport sammanställd av ArcView Market Research, nådde marknaden $ 5,4 miljarder under 2015 och förväntas växa i en årlig tillväxt på 30 procent för att år 2020 uppgå till $ 21,8 miljarder. Tjugotre amerikanska delstater har legaliserat marijuana till en viss grad. I ytterligare sju stater pågår diskussionen kring att legalisera cannabis i rekreationssyfte, samt fyra stater väntas legalisera marijuana för medicinskt syfte i år.

Göteborg 2016-03-10