Istället för plast eller gips: Miljövänligare trä gjort av cellulosa, vatten och lite alger

Ett forskningsprojekt på Chalmers i Göteborg håller på att experimentera med 3D-printning av ett nytt material, som skulle kunna fungera i hus. 

Materialet är gjort av mycket små cellulosafibrer och vatten, med tillsatser av alger och matfärg. När man tar i det känns det som en blandning av papper och plast.

– Det stora problemet i dag är att vi använder ganska många byggmaterial som kräver mycket resurser. Gips och plast som inte är så miljövänliga, säger Malgorzata Zboinska som driver experimentet.

– Det här materialet kommer från skogens restprodukter, och jag vill se om det kan användas i arkitektur. Kanske inte byggnadens yttre, men som väggpanel eller innertak.

Brandriskerna med materialet är inte värre än med nutida interiörmaterial, säger hon, och det avger inga gaser, som brinnande plast. Ett aktuellt problem när Oceana på Liseberg brann i februari.

Materialet tas fram i en 3D-skrivare, men det tar en till en och en halv timme att skriva ut motsvarande en A4-sida. Sedan ska det torka i ett par dagar.

– Men man kan göra det industriellt förstås, då går det fortare, säger hon

Se reportaget här

Frågor om vår teknik på Xoma kontakta:

Isac Andersson

070-547 33 01

isac@xoma.se

www.xoma.se

Xoma är ett Foodtechbolag som utvecklat en världsunik teknologi för odling av hållbara, ekologiska och närproducerade alger.