Covid-19-lag bör reglera kompensation till drabbade verksamheter

Svenskt Näringsliv anser att det behövs en tillfällig lag om särskilda begränsningar för att förhindra spridningen av covid-19. En sådan lag måste även reglera kompensation till verksamheter som drabbas av exempelvis nedstängningar. Det framgår av Svenskt Näringslivs remissvar på promemorian Covid-19-lag.

– I lagen bör det tydligt framgå att ersättning för inskränkningar som kan få negativa effekter för näringslivet måste hanteras av staten i samband med varje beslut om restriktioner, säger Svenskt Näringslivs VD Jan-Olof Jacke.

Svenskt Näringsliv anser att det i lagförslaget finns oklarheter som måste förtydligas. Till exempel föreslås möjligheter att införa åtgärder som inte definieras närmare. 

– När staten påför näringslivet olika former av restriktioner eller griper in i grundläggande fri- och rättigheter är det viktigt att bärande rättsprinciper följs. Regleringarna måste vara nödvändiga, proportionerliga och förutsebara. För att skapa åtgärder med både hög precision och bra balans mellan olika intressen behövs en nära dialog med näringslivet.

– De skärpta restriktioner och rekommendationer som nyligen införts för att dämpa smittspridningen gör att många företag nu befinner sig i ett extremt utsatt läge. Det gäller inte minst företag inom handeln, besöksnäringen och persontrafiken.

– Den situation vi har nu, med råd och restriktioner som drabbar företagen men där de inte åtföljs av kompensation, försätter företagen i en omöjlig situation. Därför måste riksdagen skyndsamt kallas in för att besluta om snabbare och mer kraftfulla krisåtgärder, säger Jan-Olof Jacke. 

Läs hela remissvaret här.


För ytterligare information:
Svenskt Näringslivs presstjänst: 08-553 430 01

Svenskt Näringsliv samlar 50 medlemsorganisationer och 60 000 företag med närmare två miljoner anställda. Följ vår verksamhet på www.svensktnaringsliv.se och genom våra olika nyhetsbrev. Prenumerera på http://www.svensktnaringsliv.se/nyhetsbrev/  Vår pressjour når Du på telefon 08-553 43 001.



wkr0006.pdf