Ny kartläggning inför bluffakturornas högsäsong visar: Kraftig ökning av antalet bluffakturor under 2024

Antalet fakturabedrägerier ökade med hela 23 procent under 2024. Totalt polisanmäldes över 10 000 bluffakturor, visar en ny kartläggning av Spiris baserad på statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. 

– Sommaren är bluffakturornas högsäsong och det är oroande att antalet fakturabedrägerier ökar så kraftigt. För små och medelstora företag kan en bluffaktura innebära både kostnader och juridiska bekymmer. Därför är det avgörande att alla brott både anmäls och utreds. Bara om vi gör det olönsamt med bedrägerier kan vi få bukt med problemet, säger Boo Gunnarson, företagarexpert för Spiris (tidigare Visma Spcs).

Under 2024 gjordes 10 007 polisanmälningar om fakturabedrägerier i Sverige, enligt statistik från Brå. Det innebär en ökning med 23 procent jämfört med 2023, då det inkom 8 110 polisanmälningar. Under de senaste fem åren är ökningen hela 43 procent. 

Mest ökade bluffakturorna i Polisregion Stockholm, där antalet polisanmälningar steg med 54 procent under fjolåret. Även i Polisregion Nord och Polisregion Öst ökade antalet fakturabedrägerier kraftigt, med 34 respektive 23 procent, medan övriga fyra polisregioner i landet såg ökningar på mellan 6 och 12 procent. 

– Det är viktigt att enskilda företag tar ansvar och polisanmäler bluffakturor, men det räcker inte. Det behövs även politiska åtgärder. Vi skulle exempelvis vilja se regelförändringar, förenklade anmälningsrutiner, riktlinjer som säkerställer att brotten prioriteras av rättsväsendet och skärpta straff för återfallsbedragare. Landets företagare måste kunna lita på att beslutsfattarna tar problemet på allvar, säger Boo Gunnarson.

Antalet polisanmälda fakturabedrägerier bedöms vara toppen av ett isberg. Enligt Svenskt Näringslivs rapport Brottsbarometern 2024 uppger endast 31 procent av företagen att de anmäler alla brott de utsätts för. Den främsta orsaken till att avstå från att anmäla är uppfattningen att en polisanmälan sällan leder till åtgärder, samt att brotten ofta bedöms som för bagatellartade. 


För mer information, kontakta gärna:
Boo Gunnarson, företagarexpert Spiris (tidigare Visma Spcs), 070-872 72 32, boo.gunnarson@spiris.se 
Malin Fredriksson, pr-ansvarig Spiris (tidigare Visma Spcs), 073-313 43 88, malin.fredriksson@spiris.se 

Fakta nedan
- Fakta om fakturabedrägerier
- Statistik över antalet polisanmälda fakturabedrägerier
- Fem tips: Så bestrider du en faktura


Fakta om fakturabedrägerier 
Bluffakturor och andra bedrägerier ökar vanligtvis under sommaren. Många företag har sommarvikarier, vilket gör att kunskapen om hur fakturor ska hanteras kan vara sämre under semesterperioden. Fakturabedrägerier är när någon vilseleds att betala en faktura för en vara eller tjänst som den inte beställt, till exempel så kallade bluffakturor. Under 2024 polisanmäldes 10 007 fakturabedrägerier, enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet. Det innebär en ökning med 23 procent jämfört med året före, då 8 110 fakturabedrägerier polisanmäldes, och en ökning med 43 procent under en femårsperiod. Bedrägeri via bluffaktura är en brottstyp där enskilda anmälningar kan innehålla ett stort antal brott. Därför kan en region ett enskilt år uppvisa stor skillnad jämfört med andra år.

 

Statistik över antalet polisanmälda fakturabedrägerier
Polisregion Anmälningar 2023 Anmälningar 2024 Förändring
Polisregion Nord 680 911 +34%
Polisregion Mitt 740 808 +9%
Polisregion Stockholm 1 805 2 774 +54%
Polisregion Öst 937 1 154 +23%
Polisregion Väst 1 513 1 689 +12%
Polisregion Syd 1 715 1 908 +11%
Polisregion Bergslagen 720 763 +6%
Riket 8 110 10 007 +23%

Här kan du läsa mer om hur du skyddar ditt företag mot bedrägerier:  
Bedrägeri – 9 vanliga bedrägerier och hur du skyddar ditt företag


Fem tips: Så bestrider du en faktura

1. Betala inte 
Om du får en misstänkt bluffaktura ska du aldrig betala den, för då har du accepterat fakturan. 

2. Bestrid fakturan 
Skriv direkt på underlaget (om det är på papper) och skicka tillbaka till avsändaren: "Bestrider betalningsansvar då vi ej haft kontakt med er och någon beställning av dessa varor/tjänster aldrig har gjorts”. Tror du att det finns risk för att någon typ av förpliktelse föreligger kan du skriva: "Bestrider betalningsansvar då eventuellt avtal är ingånget genom ett vilseledande från er sida. Avtalet är ogiltigt enligt 30 § avtalslagen."

3. Gör en polisanmälan
Gör en polisanmälan om ett misstänkt bedrägeri med hjälp av bluffaktura. 

4. Begär bevis
Om någon hänvisar till ett tidigare avtal i ett brev eller ett telefonsamtal, kräv att det skickas innan du för ytterligare diskussioner med företaget.

5. Dokumentera allt
Spara alltid all konversation i form av brev och mejl när du bestrider fakturan. Ta kopior!

 

Om Spiris
Att driva företag med Spiris (tidigare Visma Spcs) är enkelt. Vi är den flexibla ekonomiplattformen. Allt finns samlat och automatiserat med smarta funktioner  – från bokföring till fakturering och lön. Det ger dig tid till att fokusera på rätt saker. Det vill säga att starta, driva och utveckla din företagsdröm utan krånglig administration. Läs mer på Spiris.se.