Fick sparken och förlorade över 1 miljon – så ska du göra om du riskerar jobbet

Den kvinnliga läraren företräddes av fackförbundet när arbetsgivaren ville säga upp henne för en påstådd fruktstöld. Arbetsrättsexperterna på RiVe Juridiska byrå riktar skarp kritik åt fackförbundet angående hur förhandlingen skötts, vilket de anger att tyvärr är vanligt förekommande.

Det var efter att en lärare i 60-årsåldern arbetat över en fredag som hon bestämde sig för att ta med sig några av personalrummets apelsiner hem, eftersom fruktfatet skulle fyllas på nästkommande måndag. Den nytillsatte rektorn, som också jobbat över, lade märke till händelsen när de båda passerade varandra på skolans parkeringsplats, han menade att hon inte hade rätt att ta med sig de aktuella apelsinerna hem från lärarnas fikarum, och att kvinnans agerande skulle leda till avsked. 

Händelserna ledde till snabba åtgärder från skolans sida och kort därpå fick läraren sparken, efter att ha gått med på ett avgångsvederlag på tre månadslöner. Detta efter att hon arbetat i 32 år, bara några år innan pensionen. 

Arbetsrättsexperterna på RiVe Juridiska byrå berättar om ärendet i en artikel på NT.se och varnar läsarna för att endast ha fackliga representanter vid sin sida vid arbetsrättsliga förhandlingar. Istället bör man som arbetstagare ta hjälp av utbildande jurister istället för sk. ombudsmän, som är detsamma som privatpersoner/lekmän. 

Den här gången kontaktades RiVe Juridiska byrå för sent, efter att kvinnans dotter, som själv var juridikstudent vid Uppsala Universitet, slagit larm till RiVe i samband med att hon fått reda på det inträffade. Men eftersom avtalet redan var underskrivet och dessutom var författat på ett visst specifikt sätt, fanns det inte mycket att göra.

RiVe hade med all sannolikhet krävt att arbetsgivaren skulle betala 32 månadslöner plus ytterligare allmänna skadestånd för att kvinnan skulle lämna sin tjänst. I hennes fall hade det uppgått till strax över 1,2 miljoner kronor.

  - Tyvärr kontaktades vi för sent den här gången, det är därför vi inte kunde ta åt oss ärendet, avslutar förhandlingsstrateg Karl Gustavsson vid RiVe Juridiska byrå, Sveriges störste Arbetsrättsbyrå. 

Pressansvarig:

Erik Hårdén, Chefsjurist RiVe Juridiska Byrå

admin@rive.se 

0771-886620